Välkommen!
Vi är nu 413 bamsesamlare

?
 

"Presidenternas slips" 10 år
av Simon Bülow

Nu i september fyller en av tidernas mest uppmärksammade Bamseprodukter jämnt - slipsen som ännu emellanåt dyker upp vid diverse offentliga framträdanden bland högt uppsatta personer.

Bamsetidningen firade 20 år 1993, varpå drygt 200 slipsar med Bamse trycktes upp som en reklamgrej. De skulle bäras av de anställda på Serieförlaget/Egmont under den stundande bokmässan i Göteborg den andra veckan i september. Slipsmotivet hämtades ur serien "Resan till Lilliputt (tror de!)" från 1989. Ett urval rutor klipptes ut, lades samman och färgsattes på nytt av bildredaktör Bengt Gilbert Andersson. Rune Andréasson godkände det slutliga förslaget, så som dåvarande regler gjorde gällande. Jan Magnusson, dåvarande chefredaktör på Bamse, reflekterar över valet av motiv:

"På många sätt var det en typisk Bamse-berättelse som väl sammanfattade BAMSE-berättandet. Bamse-berättelser hämtade och hämtar alltjämt inspiration, stoff, från klassiska, välkända sagor och fabler, så även här. Berättelsen är väl berättad i text och bild - en av Bo Michaneks absolut bästa - och det utsnitt som har gjorts i slipsmotivet innehåller de tre bärande figurerna i Bamse-berättelserna, Bamse, Lille Skutt och Skalman."

Besvärlig serie
Till Rune Andréassons manus hade Bo Michanek tecknat historien fyra år tidigare. Många detaljer och små figurer gjorde att den tillsammans med Dandaka-följetongen var de besvärligaste han tecknat som Bamsetecknare. Till tidningsomslag för numret i fråga (BA 9/89) valde Rune att göra en grov omtuschning av tidningens sida 7. Till följd av detta uteblev den då annars obligatoriska Rune A-signaturen på detta omslag. Så lite som endast två sidor signerades av Rune, som annars tecknade fyra sidor i detta nummer. Det var således Bo Michaneks första Bamseomslag, fastän något inofficiellt. Men Bosse hölls helt utanför valet av omslag och beslutet att låta signatur(er) utebli. Även 1993 var motivet redan framtaget och klart när den nådde Bosses kännedom, som nu satt som tecknare i Bamseredaktionen.

Slipsen sprids
Bokmässan inföll, och slipsarna kom till bruk. Statsminister Carl Bildt var en av mässans besökare. Det brukar heta att Magnusson och Bildt träffades och bytte slipsar med varandra. Men det är ett missförstånd. Jan Magnusson berättar:

"Det var dåvarande Kärnans (företaget i Helsingborg som tillverkar pussel, pekböcker, mjukdjur o s v, hette då Kärnan - idag Egmont Kärnan, men var redan då ett Egmont-företag) dåvarande marknadschef Lars-Göran Skoog som fick se Carl B med livvakterna komma gående i en gång på Bokmässan. Lars-Göran som är en slipad säljare såg chansen, passerade oberörd Bildts livvakter, tog av sig sin Bamse-slips och frågade Bildt om han ville byta. Det ville Bildt gärna - han har genom åren varit en av Bamses bästa kunder, köpte i princip alla Bamse-saker till sina barn, han tog av sig sin slips, stoppade dock denna i kavajfickan, och tog på sig Bamse-slipsen. Senare samma kväll höll han föredrag på Handelshögskolan i Göteborg och då uppmärksammade kvällspressen att moderate statsministern Bildt bar radikale, röde Runes Bamse-slips och så började Bamse-slipsen och Bildt valsa runt i medierna. En tid senare bär Bildt även slipsen på moderaternas partistämma vilket uppmärksammas på bild av bland andra Svensk Damtidning. Den bilden finns än idag på Bamse-redaktionen. Många har tagit åt sig äran av att ha gett Bildt BAMSE-slipsen, men det var således Lars-Göran Skoog som gjorde det och ingen annan."

"En tid efter Bokmässan i Göteborg kontaktar Bildts pressekretare Serieförlagets dåvarande PR-chef Dick Brobeck om vi kan tänka oss att ge Carl Bildt en slips till. Han ska nämligen åka till USA och träffa Bill Clinton, som han vill ge en typisk svensk gåva, men han vill inte ge bort sin egen Bamse-slips. Bildts då fyraåriga dotter Blanceflor har föreslagit att pappa ska ge president Clinton en Bamse-slips, och det är i det ärendet som Bildts pressekreterare kontaktar Serieförlaget. Blanceflor brev till Clinton publiceras i kvällspressen, där hon berättar att Bildt ska ge honom en Bamse-slips. Dick och jag ser det stora PR-mässiga värdet och skickar slipsen till pressekreteraren och döm om vår glädje när vi några dagar senare via Expressen får veta att Clinton har burit slipsen på demokraternas parti-konvent."

"Presidenternas slips"
Carl Bildt träffade Bill Clinton den första december. Bildt överlämnade slipsen och en handskriven lapp av dottern Gunnel Blanceflor. "På diplomatiskt håll drog man en suck av lättnad när Bill Clinton till synes med glädje tog emot slipsen och till och med konstaterade att han nog var är den ende i Amerika som har en sådan" rapporterade DN:s korrespondent. Jan Magnusson:

"I december samma år ska Sydafrikas avgående president F W de Klerk och Sydafrikas tillträdande president Nelson Mandela, som just har tilldelats Nobels fredspris i Oslo, i Stockholm underteckna barnkonventionen för Sydafrikas del. Jag ser nu en PR-mässig chans, en konvention om barns rättigheter och Bamse - bingo!, kontaktar Bildts pressekreterare och frågar om hon kan ordna med att Bildt i samband med undertecknandet skänker de Klerk och Mandela en Bamse-slips som tack för att vi försåg henne och Bildt med en Bamse-slips i samband med Bildts besök hos Clinton. Hon lovar ordna med detta, jag skickar två slipsar per express till Stockholm, och tipsar Aftonbladet - anonymt, såklart - om vad som kommer att hända när Bildt träffar Sydafrikas presidenter. Aftonbladets nyhetschef undrar så klart vem jag är, men jag svarar då ´att du likväl som jag vet att man inte alltid bör efterforska vem källan är och vill ni inte skriva om det så ringer jag Expressen'. Det tar skruv och dagen efter undertecknandet har Bamse-slipsen blivit ´presidenternas slips'."

Fortsatt utdelande
Senare fick även Rysslands president Boris Jeltsin ett exemplar från Carl Bildt. Sammanlagt gav Egmont bort fyra slipsar till Carl, resten kommer från familjen Andréasson. Fortfarande finns ett par slipsar kvar i lagret:
- Men eftersom vi inte kommer att göra några nya så kommer vi att vara otroligt nogräknade innan vi ger bort en till. Om vi nu gör det, sade Ola Andréasson till Aftonbladet våren 2002.
Moderata kommunalrådet Bo Frank i Växjö fick en Bamseslips av Bildt på ett torgmöte i september 1994. När Carl Bildt fem år senare avgick som partiledare tilldelades även dåvarande partisekreterare Lars Tobisson och efterträdaren Bo Lundgren varsin slips. Sedan var Bildts slipsar slut.

Höga bud
Efterfrågan på slipsarna har varit stor. I "Tro det om du vill, vol. 3" från 1994 står att läsa: "Rune Andréasson är nerringd av både privatpersoner som vill köpa en slips och fabrikanter som vill tillverka den. Så för säkerhets skull har fru Andréasson låst in de få exemplar maken har kvar." Summor som erbjudits för slipsarna har varit enorma. Jan Magnusson:
"Det högsta summan som någon har erbjudit för att få köpa en BAMSE-slips är 20.000 kronor - det var en marknadschef/företagschef i ett svenskt företag i USA som ville ge den till några av företagets viktigaste kunder, efter det att han på TV hade sett att Bill Clinton hade burit Bamse-slipsen under demokraternas partikonvent." Enligt Aftonbladet har det även förekommit bud på upp till 50 000 kr för att få köpa en slips från familjen Andréassons familjeföretag. Men ingen har fått köpa. Då skulle BAMSE ha framstått som en Krösus, menar Magnusson.

Används de?
Både Jan Magnusson, som varit Bamses chefredaktör 1990-2002, och Ola Andréasson, Bamse Förlagets VD, använder sina slipsar emellanåt. Tecknaren Bo Michaneks exemplar har dock aldrig kommit till användning.


Den 29 maj 2003 firades Bamsetidningens 30-årsjubileum på Kolmårdens Djurpark med specialinbjudna gäster. Ola Andréasson visade upp sig med Bamseslipsen på. Foto: Göran Segeholm/Kolmården.

När använde du din Bamseslips senast…

… Carl Bildt?
- Jag har den kvar, men vet inte var jag har lagt den.

… Bo Frank?
- Det var nog något år sedan jag använde slipsen senast.

…Bo Lundgren?
- Jag använder Bamseslipsen då och då vid festliga tillfällen. Jag använde den senast för inte alltför länge sedan men minns nu inte i vilket sammanhang. [Enligt annat uttalande: vid ett tillfälle hösten 2002].

(Samtliga ovan tillfrågade politiker har läst Bamse för sina barn. Den sistnämnda planerar dessutom börja prenumerera på nytt när dotter Katarina, 2 år, blivit lite större.)

Av Simon Bülow / bamsesamlarna.com
(2003-09-01)


©2003 Bamsesamlarna Antal Besökare
385 idag | 4251780 totalt
webmaster@bamsesamlarna.com  
Illustrationer av Simon Bülow  
Dela |